fatfish
2018 , 11 March

דרופל או וורדפרס?

דרופל. ועכשיו ביתר פירוט: כשאנו באים לבחור תשתית לאתר אינטרנט עומדות לפנינו שפע של אפשרויות וכלים בעולם הקוד הפתוח. שתי האפשרויות שארצה להתמקד בהן כאן, שהן הנפוצות והמקובלות בעולם האתרים, הן דרופל וורדפרס. שתי האפשרויות מספקות "ישר מהקופסא" את הרכיבים החיוניים כמעט לכל אתר אינטרנט:

מערכת ניהול תוכן עשירה: כלים לכתיבה ועריכה של טקסט, ניהול תמונות וקבצים, ניהול תפריטים וקטגוריות וכיו"ב.
ערכות עיצוב מגוונות.
אינטגרציה עם רשתות חברתיות וכלי קידום.
מערכת רישום משתמשים.
כלי חיפוש תוכן.
מנגנון יצירת קשר
התקנה פשוטה ויכולת הגירה בין שרתים.
ועוד ועוד
אז מה בעצם ההבדל ובמה כדאי לבחור? לצורך ההשוואה ניקח אתר תדמית לארגון הכולל דף בית, כמה עשרות - מאות דפי תוכן, לוח אירועים, צוות, צור קשר, הרשמה לדיוור ומקרטינג. האתר יפותח על ידי חברת פיתוח מקצועית ויעלה לאוויר עם כל הרכיבים הנדרשים במאתר אינטרנט (קידום, ממשקים לרשתות חברתיות וכלי ועקב וכיו"ב). נבדוק מספר מאפיינים:

ידידותיות למנהל התוכן
אם היינו עושים דילוג זמן זעיר 4 שנים אחורה ומשווים בין דרופל (6) לוורדפרס(2) היינו רואים בדרופל מערכת מורכבת מאד, עשירה באפשרויות (אך מצריכה זמן לימוד ארוך) ומולה את וורדפרס עם מערכת ניהול מינימליסטית ומכוונת תהליכים פשוטים ואינטואיטיביים. ברבות הימים וורדפרס צברה עוד יכולות וכלים אשר העשירו את כלי הניהול שלה, ובמקביל דרופל עשתה צעדים חשובים בהבנה ושיפור התהליכים הנפוצים. נכון להיום, מנהל תוכן מתחיל הבא לעבוד בדרופל או בוורדפרס ולנהל עליהן אתר פשוט, התוצאה תהיה דומה מאד הן בעקומת הלימוד והן בתוצאה הסופית.

מורכבות מערכת הניהול
בסיום ההתקנה של וורדפרס אנו מגיעים למסך הניהול המוכר והטוב. המסך חושף את כל הכלים ואפשרויות שעומדות בפני מקים האתר. במידה ואתה מקים אתר בפעם הראשונה - זה כל מה שאתה צריך. תפריט הצד מציג את התחומים הראשיים - ניהול פוסטים (דפים), ניהול מדיה, תגובות, התקנת תוספים וכיו"ב. בנוסף כל דף ניתן לעריכה מהירה ממערכת הניהול ונראה שניהול התוכן פשוט וברור.

דרופל מהצד השני יקח אותך לדשבורד נוצץ וכלי ניהול שיפתחו כשכבה מעל התוכן. תפריטי הניהול מונחי הקשר כך שבכל דף ופעולה שתרצו לבצע יופיע תפריט עם פעולות רלוונטיות. מאחורי מערכת הניהול עומדים עשרות מסכי ניהול וכלים שונים לקביעת הגדרות, עיצוב, ניהול תוכן, ניהול משתמשים והרשאות, דוחות ועוד שפע כלים ואפשרויות.

בשלב הזה קל לקבוע - לדרופל מערכת ניהול הרבה יותר מורכבת. זה עלול להוביל למסקנה הבאה: מורכבת = מסובכת = צורך באיש תמיכה קבוע לשאלות ועזרה. האומנם? לא בהכרח. לדרופל מערכת ניהול הרשאות חזקה ומודולרית. כשאנו מוציאים אתר דרופלי לשימוש לקוחותינו אנו בונים את פאנל הניהול כך שהו כולל אך ורק את הכלים הדרושים לניהול האתר ולא מעבר לזה. דרופל מאפשרת שליטה מלאה בפאנל הניהול ואף בניה של כלי ניהול חדשים כך שבסופו של יום מערכת הניהול של דרופל עבור מנהל האתר היא במקרים רבים פשוטה ואינואיטווית יותר מזו של וורדפרס.

עלויות / זמן פיתוח
זהות (לפחות אצלנו). כשאנו בוחנים את הפרמטרים הבאים:

סכ"ה שעות מחקר ופיתוח
צרכי תחזוקה שותפים
תעריפי עבודה למפתח דרופל / וורדפרס
אנו מקבלים בשורה התחתונה סכומים דומים.

אז מדוע פרוייקטים בוורדפרס זולים יותר? כי הם בדרך כלל פשוטים יותר. אתרי אינטרנט ב 20-30k ניתן לבנות באותה עלות בדרופל ובוורדפרס. רשת חברתית ב 100k אפשר לבנות רק בדרופל.

גמישות בפיתוח
אם עד עכשיו אמרנו זה טוב וזה טוב, בסעיף הזה דרופל מורידה את הכפפות ומציגה את החוזק האמיתי שלה. לאחר כמה וכמה שנות עבודה בדרופל אנו מבינים כי דרופל היא למעשה סביבת פיתוח עשירה המאפשרת נקודת זינוק עבור מפתח תוכנה. כשאנו באים לפתח חנות או רשת חברתית בדרופל, אנחנו יכולים להעזר הארגז הכלים העשיר של דרופל בניהול משתמשים, ניהול הרשאות, ניהול תהליכים ותוכן ולהמשיך את הפיתוח לצרכים המדוייקים של הפרוייקט. דרופל מאפשרת עבודה ברזולוציה מאד גבוהה לצורך קאסטומיזציה ושינוי של תהליכי העבודה והתנהגות האתר. 

כסביבת פיתוח אפשר להשוות את היחס בין וורדפרס ודרופל ליחס בין פלימוביל ללגו. בראשון אנו בונים מרכיבים קיימים ומקבלים גרסאות שונות לאותו סיפור (פליימוביל שודדי ים תמיד יהיה שודדי ים - הפירטים אף פעל לא יגיעו לירח). בדרופל לעומת זאת, "אבני הבניין" הן מספיק קטנות כדילאפשר לצוות הפיתוח לממש כל רעיון או צורך. במובן זה דרופל דומה ביכולות לכתיבת קוד מסקראץ' (SCRATCH) רק בהמהירות ובפשטות של עבודה עם סביבת פיתוח עשירה. 

תוספים והרחבות
רבות ומגוונות בשתי הפלטפומות. לשתי המערכות קהילת מפתחים תוססות בישראל ובעולם ומאות הריבות ותוספים העונים על כל צרכי האתר - החל בנפוצים ביותר וכלה באיזוטריים. לפני תחילת כל פיתוח של רכיב, שימוש או התנהגות מעבר למה שקיים בליבה, כדאי לעבור על ספיריות ההרחבות וללמוד את הפתרונות הקיימים. כל פתרון צריך להמדד על בסיס התחומים הבאים:

התאמה לצורך הקיים (לפעמים יש צורך לחבר כמה הרחבות לפתרון אחד, לפעמים הפתרון הקיים הוא overkill על הצורך) 
בשלות ההרחבה (כמה גירסאות יצאו? כמה באגים פתוחים? מה מספר ההורדות?)
מה האלטרנטיבות. בעוד בדרופל הרחבות מתכנסות עם הזמן לרכיב אחד בשל המחליף את הרכיבונים שקדמו לו, בוורדפרס אנו עדים להרבה הרחבות ופתרונות לאותה בעיה מכיוונים שונים. יש צורך בהכרות מעמיקה ועידכון שותף כדי לבחור בהרחבה הנכונה.
תשתיות הארגון
מרבית הארגונים המגיעים לפיתוח של אתר חדש נמצאים כבר עם תשתיות IT, אתרים נוספים ובלוגים שקיימים, אנשי תוכנה ותוכן עם ניסיון כזה או אחר במערכות CMS. במרבית המקרים עדיף לארגון לעבוד בפלטפורמה אחידה ולא להתפזר על פני שתי מערכות שונות. המלצותינו היא תמיד לאחד בין המערכות. בדרופל קל מאד לשלב את האתר התדמיתי עם הבלוגים של אנשי הצוות עם החנות עם ה knowledge-center ומערכת ניהול הקבצים. באופן זה נקבל תשתית אחידה עם חיסכון ניכר בעלויות ובזמן התחזוקה והפיתוח.

עקומת לימוד
הרבה בדיחות וקריקטורות השוו את עקומת הלימוד של דרופל למשהו בין קו הרקיע של האלפים לבין מסלול של רכבת הרים. השאלה העיקרית היא זמן הלימוד של מי? בסעיפים הקודמים ראינו שהתוצר הסופי הן עבור משתמש הקצה והן עבור מנהל התוכן יהיה ידידתי בשתי הפלטפורמות. בהנחה שעבודת הפיתוח מתבצעת על ידי ספק שירות המתמחה בתחום, יש לבחור אנשי מקצוע עם נסיון וידע מספיק בתחום. כמה לילות הם בילו ב-stuckoverflow לא צריך לעניין את בעל האתר.

לסיכום, ערכנו מבחן השוואתי לשתי מערכות ניהול התוכן הפופלארים וורדדפרס ודרופל ובחנו מספר מאנפיינים אשר מעניינים אתך כבעלים או מנהל/ת של אתר אינטרנט. ראינו שבאתרי תדמית פשוטים הפתרון בשתי מערכות הניהול הוא דומה מכל הבחינות ובחירת המערכת תעשה על בסיס העדפה אישית, זמינות צוות פיתוח, השתלבות בארגון וכו'. כאשר אנו בוחנים אתרי אינטרנט עם פוטנציאל לצמיחה עתידית, עם רכיבים מעבר לאתר הפשוט (מסחר, תוכן גולשים, אינטגרציה חברתית, ממשקים לאפליקציות מובייל ועוד) אנו מתחילים לראות את היתרונות הברורים של דרופל והבחירה הופכת לחד משמעית. מסיבה זו אנו ממליצים בכל מקרה שניתן, לפתח את אתר האינטרנט שלך בסביבת דרופל, מתוך הבנה שסביבה זו תשרת את האירגון זמן רב קדימה ותאפשר את הצמיחה והגמישות הנדרשת מאתר אינטרנט.